W = Weer; D = Schulden; d = Huidig salaris; T = Tijd sinds Kerstmis; Q = Tijd sinds goede voornemens zijn mislukt die met Oud en Nieuw zijn gemaakt; M = Niveau Motivatielevel; Na = De drang om iets te gaan doen

Dit is de formule, bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005.
Deze term bestaat uit twee delen: ‘blauw’ en ‘maandag’. De keuze voor het ‘maandag’ is logisch: dat is altijd al de lastigste dag van de week: de tweede of derde maandag van januari is extra lastig. De term ‘blauw’ komt van ‘feeling blue’, in de put zitten, of je somber en verdrietig voelen.

In het Nederlands heeft ‘Een blauwe maandag’ een heel andere betekenis: ‘een korte tijd’.

Blauw had vroeger ook de figuurlijke betekenis ‘onbetekenend, nietig, van weinig waarde’. Een blauwe maandag betekende dus oorspronkelijk vermoedelijk ‘een maandag van geen betekenis’

Waarom in deze uitdrukking de maandag voorkomt, is niet duidelijk. Er zijn verschillende theorieën in omloop:

Blauw als een verwijzing naar dronkenschap. Wie in het weekend ‘blauw’ is, zal op maandag het liefst vrij nemen.

Sommige mensen zien een verband met het Engelse (once in a) blue moon, dat ‘hoogst zelden’ betekent. A blue moon is een aanduiding voor de dertiende vollemaan van het jaar of de tweede vollemaan in een kalendermaand.

Een enkeling ziet een verband met de uitbarsting van de vulkaan de Krakatau op maandag 27 augustus 1883. Als er veel stof rondzweeft (zoals na een vulkaanuitbarsting) lijkt de maan blauw.

(bron: onzetaal.nl)