BON (Beter Onderwijs Nederland) werkt samen met LIA (Leraren In Actie) aan een alternatief voor de Onderwijscoöperatie, die teveel voor het ministerie zou werken en te weinig voor de leraren. Eerder twijfelde ik ook al of ik van de AOB (Algemene Onderwijs Bond) over zou moeten stappen naar LIA maar had dit nog niet gedaan. Dat Frans van Haandel zich kandideerde voor het AOB pleit voor het AOB, en het is een grote Bond, die zou een grote vuist moeten kunnen maken, maar aan de andere kant moeten juist de grote gevestigde vakbonden zich schamen dat het zover heeft kunnen komen, 25% van de leraren heeft burn-out verschijnselen. (zie http://www.volkskrant.nl/wetenschap/1-op-5-basisschoolleraren-ervaart-burn-outklachten-klopt-dit-wel~a4496585/?hash=c80e9039c47be474553c4619d4bc1e93e54beef9 )

Schoolbesturen lijken de oorzaken vooral bij de persoon van de leraar te leggen, maar daar ligt de oorzaak niet. De werkdruk is  de pan uit gerezen. Er moet iets gebeuren.

Ik heb samen met Ad Bergsma het boek “Gelukkig voor de klas, ga voor meer werkplezier en betere leerresultaten” geschreven, maar met terugwerkende kracht zou ik het liever willen noemen, “Gelukkig voor de klas, en laat je niet gek maken”.

Ergens in het boek schrijven we wel dat je ook eigenwijs moet kunnen zijn om bij je leerlingen geloofwaardig over te komen, maar de eigenwijsheid had meer nadruk moeten krijgen, en ik hoop dat leraren, niet alleen in het PO, maar ook in het VO en MBO stoppen met te veel taken op hun bordje te accepteren, terwijl alle geld wat naar onderwijs gaat ergens steeds zoekraakt.…

Ik ben er uit, AOB of LIA? Het is allebei geworden, want dit kan zo niet langer!