Is het niet een beetje vroeg om jullie een gelukkig nieuwjaar te wensen?

Jazeker, maar ik heb er een goede reden voor.
We weten nog niet wanneer, maar we kunnen er wel van uit gaan dat er een moment komt dat er weer meer mag en kan. Bijvoorbeeld met vakantie gaan.
Jeroen Nawijn (2011) deed promotieonderzoek naar het geluksgevoel van vakantiegangers en thuisblijvers. Als je op vakantie bent, voel je je beter. En als je terugkomt, ben je weer terug bij af. Er werd geen duidelijk langetermijneffect gevonden. De grootste piek in het geluksgevoel zat merkwaardig genoeg niet na, maar juist vóór de vakantie. Blijkbaar begint de voorpret voor de meeste mensen weken tot zelfs maanden voordat de eigenlijke vakantie begint.

Het zou zomaar kunnen dat voorpret ook bij andere bezigheden bijdraagt aan het genot er van. Ik verheug me erg op een ouderwetse voltallige familiebijeenkomst, ook al kan dat best nog lang duren. Misschien is het helemaal geen gek idee om een bord of prikbord te maken met wat je allemaal wilt gaan doen als dit allemaal voorbij is, zoals ze deden in een ziekenhuis in Londen.

Daarom wens ik u al vast een gelukkig 2021. Geniet van de voorpret.

En vergeet ook niet te voorpretteren op wat niet mag. Ik ken mensen die zich verheugen op een jaarwisseling zonder vuurwerk en een januari zonder gelebber met collega’s.

Nawijn, J. & Veenhoven, R. (2011) The effect of leisure activities on life-satisfaction: The importance of holiday trips. In: Ingrid Brdar (ed.) ‘The human pursuit of wellbeing: A cultural approach’, Chapter 1, pp 3-38, Springer Science, Dordrecht